Vin Bordon Reserva 2016

Vin Spania savuros și bine echilibrat.

Gold Medal – Sélections Mondials des Vins

110.00 RON

Nu mai este in stoc

Vin Bordon Reserva 2016

Fabricat din Tempranillo, Graciano și Mazuelo din struguri culeși din toate cele 3 zone din Rioja cu diferite tipuri de sol: Rioja Alta, Rioja Alavesa și Rioja Oriental.

Compoziție: 80% Tempranillo, 15% Garnacha și 5% Mazuelo.

Vinul este învechit în butoaie noi de stejar alb american (Ohio) și francez timp de 18 de luni, cu decantare la fiecare 6 luni pentru a facilita procesul natural de filtrare. Apoi rămâne în sticle pentru rafinament.

Culoare de cireașă coaptă, cu nuanțe de roșu-rubiniu. În nas se simt arome destul de intense și elegante,fructe roșii coapte, gem, caramele, ciocolată și cacao, ierburi aromatice,cedru și condimente. În gură: bine structurat, gustos, bine echilibrat cu o senzație bună de fructare. Un finisaj copt, adânc.

Potrivit cu carne la grătar, sosuri, legume la grătar.

Se servește la temperatura de 16/18⁰.

Alcool: 13,5%

Litraj: 75cl.

Vin Bordon Reserva 2016

Caracteristici Generale

SOI
80% Tempranillo,15% Garnacha și 5% Mazuelo.
AN
2016
VOL. ALC.
13,5%
TEMP. SERVIRE
16/18⁰
CULOARE
Roșu
VOLUM (CL)
75 cl.
RECOMANDARI
Ideal pentru toate tipurile de carne și legume la grătar.

Bodega Franco Espanolas

Forțat de invazia filoxerei în Franța, Frederick Anglade Sarat, un viticultor din Bordeaux, ajunge în 1890 în regiunea Rioja mai exact la Logrono unde înființează prima cramă parteneriat francezo-spaniol de pe teritoriul Spaniei: Bodegas Franco Espanolas. Era începutul „vinurilor bune ale Riojei”.

Un an mai târziu apar deja primele vinuri legendare ale cramei : Diamante și Estilo Borgona, ultimul redenumit în 1950 Rioja Bordon iar în 2017 ca Bordon.

În 1920, la 15 ani după moartea lui Anglade, partea franceză a cramei este vândută integral către spanioli. Printre personalitățile epocii care au trecut pe acolo se numară regele Alfonso al XIII-lea în 1903 sau celebrul romancier Ernest Hemingway în 1956.

Odată cu sfârșitul prohibiției în Statele Unite în 1933, vinurile cramei Franco Espanolas ajung pe ambele Americi din Caracas, Buenos Aires până la New York sau Havana. În marile orașe europene prezența vinurilor Franco Espanolas fiind deja o normalitate. Recolta din 1964 este considerată de mai mulți viticultori ca cea mai buna a secolului întărind poziția regiunii viticole Rioja la nivel mondial.

Centenarul cramei sărbătorit în 1990 l-a găsit proprietar al cramei pe omul de afaceri spaniol Marcos Eguizabal care a cumpărat crama în 1984. Astăzi a ajunsă la a treia generație în cadrul familiei Eguizabal, Franco Espanolas a rămas nu doar un reper în lumea vinurilor din Rioja ci și un martor important al istoriei orașului Logrono, centrul urban al regiunii Rioja.

Calitatea vinului cramei Franco Espanolas a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii și distincții.