Gold Medal, Concours Mondial Tempranillo Bruxelles Gold Medal, Concours Mondial de BruxellesGold Medal, Mundus Vini 93 points, Gourmets Guide 93 points, Andreas Larsson 92 points, Wine Enthusiast 92 points, Tim Atkin 92 points, Penin Guide 90 points, Wine Spectator 93 points, Guía Gourmets
330.00 RON
Acest vin este produs numai din recolte clasificate ca foarte bune sau excelente de către Consiliul de Reglementare din Rioja.
După culegerea strugurilor, elaborarea vinului se bazează pe o selectie a ciorchinilor și pe o stoarcere moale a strugurilor urmând a se efectua o fermentație alcoolică timp de 9 zile la o temperatură medie de 24°C.
Compoziție: 80% Tempranillo, 15% Graciano și 5% Mauelo.
Învechit în butoaie de stejar francez timp de 18 luni, la fiecare 4 luni fiind decantat. Minim doi ani rămâne îmbuteliat în sticle.
Amestecul perfect de struguri Tempranillo, Mazuelo și Graciano dau naștere unui vin armonios, cu culoare de cireașă.
Ies în evidență arome de fructe roșii, cacao, ciocolată și un ușor indiciu de cafea. Elegant și echilibrat în gură; cu un finisaj lung, catifelat și aromat.
Ideal pentru toate tipurile de carne și brânzeturi.
Se servește la temperatura de 16/18⁰.
Alcool: 13,5%
Litraj: 75cl.
Forțat de invazia filoxerei în Franța, Frederick Anglade Sarat, un viticultor din Bordeaux, ajunge în 1890 în regiunea Rioja mai exact la Logrono unde înființează prima cramă parteneriat francezo-spaniol de pe teritoriul Spaniei: Bodegas Franco Espanolas. Era începutul „vinurilor bune ale Riojei”.
Un an mai târziu apar deja primele vinuri legendare ale cramei : Diamante și Estilo Borgona, ultimul redenumit în 1950 Rioja Bordon iar în 2017 ca Bordon.
În 1920, la 15 ani după moartea lui Anglade, partea franceză a cramei este vândută integral către spanioli. Printre personalitățile epocii care au trecut pe acolo se numară regele Alfonso al XIII-lea în 1903 sau celebrul romancier Ernest Hemingway în 1956.
Odată cu sfârșitul prohibiției în Statele Unite în 1933, vinurile cramei Franco Espanolas ajung pe ambele Americi din Caracas, Buenos Aires până la New York sau Havana. În marile orașe europene prezența vinurilor Franco Espanolas fiind deja o normalitate. Recolta din 1964 este considerată de mai mulți viticultori ca cea mai buna a secolului întărind poziția regiunii viticole Rioja la nivel mondial.
Centenarul cramei sărbătorit în 1990 l-a găsit proprietar al cramei pe omul de afaceri spaniol Marcos Eguizabal care a cumpărat crama în 1984. Astăzi a ajunsă la a treia generație în cadrul familiei Eguizabal, Franco Espanolas a rămas nu doar un reper în lumea vinurilor din Rioja ci și un martor important al istoriei orașului Logrono, centrul urban al regiunii Rioja.
Calitatea vinului cramei Franco Espanolas a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii și distincții.