91 points, Guía Gourmets
Vin Spania savuros și aromat perfect acompaniament pentru pește.
55.00 RON
Este un vin obținut din viță de vie la 750m în partea de nord a D.O Rueda. Recoltarea se face pe timp de noapte pentru a preveni posibila oxidare a mustului și pentru a asigura o temperatură optimă a strugurilor la atingerea cramei.
Compoziție: 100% Verdejo.
Odată ce strugurii se află în cramă, ei sunt păstrați la o temperatură constantă rece. Strugurii încep macerarea la rece cu pieile din must pentru a-i da aroma. După presare, începe fermentarea la rece, cu o durată de 21 de zile, la o temperatură de 13-14 grade. Acest lucru permite păstrarea prospețimii maxime în vin.
Culoarea paiului cu tente verzui. La nas: este curat și proaspăt, cu intensitate bună. Arome de iarbă proaspăt tăiată, fân.De asemenea câteva indicii de fructe acide și exotice. În montură: este un vin elegant, aromat și onctuos. Aciditatea este perfect integrată pe măsură ce se mișcă prin gură, cu un finsh foarte aromat, care este în special la acest soi de strugure. Structura și echilibrul favorizează un finisaj de lungă durată.
Potrivit cu pește, fructe de mare, orez, carne albă sau paste.
Se servește la temperatura de 8-10⁰.
Alcool: 13%
Litraj: 75cl.
Forțat de invazia filoxerei în Franța, Frederick Anglade Sarat, un viticultor din Bordeaux, ajunge în 1890 în regiunea Rioja mai exact la Logrono unde înființează prima cramă parteneriat francezo-spaniol de pe teritoriul Spaniei: Bodegas Franco Espanolas. Era începutul „vinurilor bune ale Riojei”.
Un an mai târziu apar deja primele vinuri legendare ale cramei : Diamante și Estilo Borgona, ultimul redenumit în 1950 Rioja Bordon iar în 2017 ca Bordon.
În 1920, la 15 ani după moartea lui Anglade, partea franceză a cramei este vândută integral către spanioli. Printre personalitățile epocii care au trecut pe acolo se numară regele Alfonso al XIII-lea în 1903 sau celebrul romancier Ernest Hemingway în 1956.
Odată cu sfârșitul prohibiției în Statele Unite în 1933, vinurile cramei Franco Espanolas ajung pe ambele Americi din Caracas, Buenos Aires până la New York sau Havana. În marile orașe europene prezența vinurilor Franco Espanolas fiind deja o normalitate. Recolta din 1964 este considerată de mai mulți viticultori ca cea mai buna a secolului întărind poziția regiunii viticole Rioja la nivel mondial.
Centenarul cramei sărbătorit în 1990 l-a găsit proprietar al cramei pe omul de afaceri spaniol Marcos Eguizabal care a cumpărat crama în 1984. Astăzi a ajunsă la a treia generație în cadrul familiei Eguizabal, Franco Espanolas a rămas nu doar un reper în lumea vinurilor din Rioja ci și un martor important al istoriei orașului Logrono, centrul urban al regiunii Rioja.
Calitatea vinului cramei Franco Espanolas a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii și distincții.