Vin Talla de Diamante 2021 demidulce

Vin Spania cu arome de citrice si fructe tropicale.

65.00 RON

Nu mai este in stoc

Vin Talla de Diamante 2021 demidulce

Unicitatea acestui vin constă în soiurile de struguri folosite la crearea lui – Viura și Chardonnay. În mod tradițional,vinurile albe de Rioja, și în special cele de la crama Franco Espanolas, au fost făcute în mare parte cu struguri din soiul Viura. Cu toate acestea, aprobarea de noi soiuri de către Consiliul de Reglementare a condus la investigarea de noi posibilități, noi amestecuri și, desigur, realizarea de noi proiecte și transmiterea de noi senzații.

Compoziție: 75% Viura, 20% Tempranillo alb și 5% Chardonnay.

Pentru Talla de Diamante a fost aleasă o selecție de parcele, unde vița de vie Viura trebuia să aibă peste 30 de ani. Aceste vițe de vie adânc înrădăcinate sunt situate în soluri argiloase și calcaroase în zona cea mai vestică a La Rioja. Vița de vie Chardonnay este situată în zona cunoscută sub numele de La Rioja Media (sau Rioja mijlociu) la 690 de metri deasupra nivelului mării. Aici solul este argilă nisipoasă. Înainte de macerarea la rece, fermentarea ambelor soiuri de struguri este inițiată pentru a extrage cea mai mare complexitate aromatică posibilă. Procesul de fermentare este oprit atunci când nivelul de dulceață, aciditate și structură au atins doar echilibrul potrivit pentru a produce un vin de cea mai înaltă calitate.

Culoare galben-pai cu reflexii verzi. Fructe albe coapte, în nas cu arome de citrice și fructe tropicale. Puternic în gură, cu un echilibru bun între alcool și aciditate. Finisaj elegant cu accente proaspete din note citrice și acid carbonic natural.

Perfect ca aperitiv sau pentru a însoți preparatele din pește, fructe de mare, paste, orez și carne albă.

Se servește la temperatura de 9-10⁰.

Alcool: 11,5%

Litraj: 75cl.

Vin Talla de Diamante 2021 demidulce

Caracteristici Generale

SOI
75% Viura, 20% Tempranillo al și 10% Chardonnay.
AN
2021
VOL. ALC.
11.5%
TEMP. SERVIRE
9-10⁰
CULOARE
Alb
VOLUM (CL)
75 cl.
RECOMANDARI
Ideal pentru carne albă, fructe de mare, paste, orez sau pește.

Bodega Franco Espanolas

Forțat de invazia filoxerei în Franța, Frederick Anglade Sarat, un viticultor din Bordeaux, ajunge în 1890 în regiunea Rioja mai exact la Logrono unde înființează prima cramă parteneriat francezo-spaniol de pe teritoriul Spaniei: Bodegas Franco Espanolas. Era începutul „vinurilor bune ale Riojei”.

Un an mai târziu apar deja primele vinuri legendare ale cramei : Diamante și Estilo Borgona, ultimul redenumit în 1950 Rioja Bordon iar în 2017 ca Bordon.

În 1920, la 15 ani după moartea lui Anglade, partea franceză a cramei este vândută integral către spanioli. Printre personalitățile epocii care au trecut pe acolo se numară regele Alfonso al XIII-lea în 1903 sau celebrul romancier Ernest Hemingway în 1956.

Odată cu sfârșitul prohibiției în Statele Unite în 1933, vinurile cramei Franco Espanolas ajung pe ambele Americi din Caracas, Buenos Aires până la New York sau Havana. În marile orașe europene prezența vinurilor Franco Espanolas fiind deja o normalitate. Recolta din 1964 este considerată de mai mulți viticultori ca cea mai buna a secolului întărind poziția regiunii viticole Rioja la nivel mondial.

Centenarul cramei sărbătorit în 1990 l-a găsit proprietar al cramei pe omul de afaceri spaniol Marcos Eguizabal care a cumpărat crama în 1984. Astăzi a ajunsă la a treia generație în cadrul familiei Eguizabal, Franco Espanolas a rămas nu doar un reper în lumea vinurilor din Rioja ci și un martor important al istoriei orașului Logrono, centrul urban al regiunii Rioja.

Calitatea vinului cramei Franco Espanolas a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii și distincții.